Feestjes

Vandaag is de eerste dag van mijn feestelijke tweedaagse. Op deze twee dagen na elkaar, jaag ik er direct drie belangrijke momenten door. Deze morgen ben ik wakker geworden met op de achtergrond het geluid van een gezellige drukte in de keuken, de zon die heel fel door de gordijnen kwam piepen, onze kater Gini die heel overtuigend aan mijn gezicht kwam snuffelen als drukkingsmiddel om op te staan, en de fantastische glimlach en cadeautjes van mijn zonen voor een fijne moederdag. Op deze jaarlijkse feestdag word ik telkens verwend met een overheerlijk ontbijt, gevolgd door een hele dag helemaal niks doen. En dat is nu net wat een moeder eenmaal op een jaar echt wel nodig heeft. Voor een hele dag kom ik niet in de buurt van de wasmachine, strijkijzer, stofzuiger of kookpot. Nee, op die dag hou ik me enkel bezig met de dingen die ik graag doe. Of ik doe helemaal niks. Op de dagelijkse vraag ‘wat eten we vandaag’, moet ik ook geen antwoord geven. Ik zie wel wat er vanavond op mijn bord komt. Leve take-away, want voor een restaurantbezoek geven ze vanavond toch iets teveel kans op regen en onweer. Wat ik vandaag wel ga doen, is het openen van een flesje champagne om nadien superhard te genieten van de bubbels in mijn glas en te genieten van het gezelschap van mijn gezinnetje. Want ik mag wel zeggen dat ik het heel hard getroffen heb met mijn beide jongens die ondertussen al 15 en 18 jaar oud zijn. Die kleine armpjes die jaren geleden om mijn hals hingen bij één van de vele knuffelmomentjes, zijn nu langer dan die van mij. En ze kunnen ondertussen beiden al over mijn hoofd zien, wat bij momenten de nodige hilariteit teweeg brengt. Ze zullen in mijn ogen toch altijd mijn kleine jongens blijven en maken me iedere dag opnieuw, heel fier en gelukkig om hun mama te mogen zijn. Ik hoop dan ook, dat ik nog heel lang getuige mag zijn van de mooie memorabele momenten die hun nog te wachten staan. Net zoals ik er hoop te zijn op de dagen dat het allemaal niet loopt zoals gepland, zodat ik ook op die momenten de nodige steun en liefde kan geven. Op een dag als moederdag wordt hier al eens bij stil gestaan en dat is hartverwarmend.

Foto door Acharaporn Kamornboonyarush op Pexels.com

Morgen is het mijn verjaardag. Hoe hoger het getal op de teller, hoe minder leuk ik het vind om die dag aan te stippen op de kalender. Tijdens de tienerjaren is de verjaardag een hoogdag waar je al minstens een maand op voorhand, de aftelkalender voor opstelt en plannen maakt rond cadeautjes en feestjes. Dat is ook normaal, want de hele wereld gaat op die leeftijd, beetje bij beetje voor je open. Ondertussen voelt het alsof die wereld niet meer open, maar beetje bij beetje iets meer dicht gaat. Om de jarige niet rechtstreeks in een depressie te loodsen na het tellen van het aantal kaarsjes op de verjaardagstaart, zijn er die goedbedoelde quotes zoals ‘het leven begint op …’, ’40 is het nieuwe 20′,…. Ik heb nu 40 genomen, maar ik ben daar al voorbij hoor, maar vraag me nu niet om al over 50 te spreken. Het is nu niet dat ik heel mooie herinneringen heb aan verjaardagen. Ik maak er wel een gewoonte van om op mijn verjaardag nooit aan het werk te gaan. Dus bij het begin van het nieuwe werkjaar, is dat de eerste verlofdag die ik aanstip in mijn agenda. Die dag reserveer ik voor mezelf en ik weer alle taakjes waar ik geen zin in heb. Eigenlijk is elke verjaardag een persoonlijke nieuwjaarsdag. En op die dag wordt er toch ook niet gewerkt.

Foto door Tim Mossholder op Pexels.com

Ik heb niet echt speciale mooie herinneringen aan verjaardagen. Wel eerder twee negatieve. Zo had ik op mijn 16e verjaardag, mijn toenmalige crush thuis mogen uitnodigen. Een uitnodiging die werd aanvaard, maar op de dag zelf bleef de stoel van de genodigde leeg. De avond eindigde dus met vele tranen, barstende hoofdpijn en een lege maag omdat ik geen hap meer door mijn keel kon krijgen. Maar ik was 16 jaar geworden, het leven begon nog maar pas. Mijn tweede verjaardagsramp was mijn feestje op mijn veertigste verjaardag. Een mijlpaal in het leven en om mijn jaren als dertiger vaarwel te zeggen, had ik een themafeestje gepland met familie en vrienden. Heel toepasselijk werd er gekozen voor The Great Gatsby en zo planden we een terugkeer naar de roaring twenties. Maar nadat heel de zaal was aangekleed met speciale affiches, decoratie, de hapjes en taart opgesteld, de gasten de eerste drankjes geserveerd kregen en de dj de eerste sfeermuziek door zijn boxen liet komen, besloot het plafond om voor een extra verrassing te zorgen en vloog in brand. Gelukkig hadden we het idee rond de heliumballonnen geschrapt wegens een tekort aan heliumgas en werd het heimelijke vuur onder het plafond opgemerkt, zodat iedereen tijdig naar buiten kon vluchten en dat het gebouw gespaard kon blijven. Maar de schade was enorm en het feestje over and out nog voor dat het begonnen was. Als resultaat hetzelfde scenario zoals op 16, naar bed met vele tranen en barstende hoofdpijn, maar ditmaal met de belofte om dit ooit toch nog eens opnieuw te organiseren. Ditmaal met minder speciale effecten.

Er is wel één verjaardag die ervoor heeft gezorgd dat we vanaf dat jaar, mijn verjaardag konden vieren als een dubbel feest. Want op 10 mei 2008 ben ik in het huwelijksbootje gestapt. En dat was een feestje om u tegen te zeggen. Een schitterende dag met heerlijke momenten, familie, vrienden, collega’s en waarop ik het ja-woord kon zeggen tegen een fantastische man die al jaren mijn beste vriend was. Sindsdien vier ik elk jaar mijn verjaardag als een getrouwde vrouw.

Foto door cottonbro op Pexels.com

Als ik morgenvroeg dus wakker word, vieren we geen mijlpaal, maar ga ik voor een rustige dag. Wel eentje met mijn heerlijk gezin, onze favoriete kater Gini, een cadeautje, lekker eten en bubbels in mijn glas. En hopelijk doen die bubbels snel hun werk om het getal op mijn verjaardagstaart te negeren of niet op te merken.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s